Chokbølgebehandling virker det

Selv om chokbølgebehandling kan ændre dit liv, er der stadig vigtige ting, du skal vide om, hvordan det virker.Hvordan virker chokbølget terapi?På trods af at chokbølgeteknikken har været anvendt i årtier, diskuteres virkningerne af højenergi- vs. lavenergi-chokbølgeteknik på den menneskelige krop stadig.

Chokbølgebehandling virker det
Selv om chokbølgebehandling kan ændre dit liv, er der stadig vigtige ting, du skal vide om, hvordan det virker.

Hvordan virker chokbølget terapi?

På trods af at chokbølgeteknikken har været anvendt i årtier, diskuteres virkningerne af højenergi- vs. lavenergi-chokbølgeteknik på den menneskelige krop stadig. Nogle undersøgelser har vist positive resultater, mens andre ikke har fundet væsentlige forskelle.

Generelt er højenergi-chokbølgebehandling meget mere smertefuld end lavenergi-behandling. Desuden er der større sandsynlighed for, at patienterne har brug for intravenøs analgesi. Denne type behandling udføres også ofte i hospitalsregi. Stødbølgebehandling har vist sig at have mange fordele, men der er ikke tilstrækkelig dokumentation til at støtte brugen af den i ambulante omgivelser.

Der er mange andre måder at opnå den samme virkning på. En nylig undersøgelse har f.eks. vist, at chokbølger med lav energi efterligner virkningerne af kronisk iskæmi. De øger blodgennemstrømningen, forbedrer neovaskulariseringen og øger rekrutteringen af cirkulerende EPC'er. Desuden kan denne behandling øge ekspressionen af proangiogene cytokiner.

Øger kollagenproduktionen
Ved hjælp af chokbølget terapi kan du øge kollagenproduktionen i din krop. Denne teknik er effektiv til at reducere smerter og helbrede blødtvævsskader. Denne behandling anvendes som et alternativ til kirurgi eller steroidinjektioner.

Det er en ikke-invasiv teknik, der virker ved at sende akustiske bølger med kort tryk ind i kroppen. Disse bølger er i stand til at bryde forkalkninger i blødt væv op og stimulere blodgennemstrømningen i området. Disse bølger kan anvendes til en række forskellige tilstande, herunder akillessenebetændelse og kronisk senebetændelse. De kan også bruges til behandling af skuldersmerter, akillessenebetændelse og tennisalbue.

Stødbølgeterapi er smertefri og giver øjeblikkelig lindring af dine smerter. Processen indebærer brug af en anordning kaldet en stav, som bruges til at afgive intense akustiske bølger med kort tryk til et bestemt sted i kroppen.

chokbølgebehandling Stimulerer fibroblaster

Ved hjælp af chokbølgebehandling stimuleres fibroblaster til at producere nyt kollagen til erstatning for beskadiget væv. Dette resulterer i hurtigere heling og stærkere væv.

Ekstrakorporal chokbølgetræning (ESWT) er blevet anvendt til behandling af muskel- og skeletlidelser, herunder forkalkningssendinitis og epicondylitis. Den kan også bruges til at behandle nonunions, fremme blodgennemstrømningen og helbrede ledbånd og andet ortopædisk væv. Den er baseret på den samme teknologi som lithotripsy.

Stødbølgebehandling kan fremkalde vævsproliferation, neovaskularisering og cellulær "dybvævsmassage". Det har vist sig at forbedre helingsprocessen i hudsår, muskuloskeletalt væv og sener. Den kan også bidrage til at reducere smerter og forbedre mobiliteten.

Ekstrakorporale chokbølger har i undersøgelser vist sig at øge ekspressionen af kollagen type I og III, fremme neovaskularisering og øge kollagen type III. Disse biologiske virkninger kan også fremme sårheling ved at øge frigivelsen af parakrine mediatorer som prostaglandiner eller cytokiner. Desuden øger de den transformerende vækstfaktor beta 1 (TGF-beta1), som regulerer reparation af sener.

chokbølgebehandling er en af de mange typer regenerativ behandlinger, som har vist sig at have betydelige helbredende virkninger på skadet væv. Den kan også stimulere blodgennemstrømningen til det skadede område. Det kan reducere hævelse og smerte. Desuden kan den fremme væksten af nye blodkar.

Ekstrakorporal shockwave therapy (ESWT), har været bredt accepteret af det medicinske samfund i mange år. Den kan anvendes til behandling af mange muskuloskeletale tilstande. Den kan også bruges til at fremme heling efter ortopædkirurgi.

Den er også blevet brugt til behandling af erektil dysfunktion (ED). Resultaterne varierer dog, idet der anvendes mange forskellige typer af apparater og forskellige indstillinger. Behandlingsresultaterne kan også påvirkes af forskelle i patientpopulationer, opfølgningstid og behandlingsprotokoller.

Stødbølgebehandling er en ikke-invasiv behandling, der reducerer hævelse og smerte. Den kan også fremme heling af blødt væv. Den udføres normalt af en sportsmedicinsk læge eller en idrætstræner.